Bespreking: Nooit meer ruzie met je baas. Hoe je als hoogbegaafde werk vindt dat past bij jou door Adrienne van den Bos

 

Titel         Nooit meer ruzie met je baas. Hoe je als hoogbegaafde werk vindt dat past bij jou

Auteur     Adrienne van den Bos

Uitgever  Big Business Publishers

Jaartal     2020

Kostprijs  € 25 via bol.com (hier), ook in veel bibliotheken te vinden

 

In Nooit meer ruzie met je baas beschrijft Adrienne van den Bos, zelfstandig hoogbegaafdheidscoach, wat voor uitdagingen hoogbegaafden van alle leeftijden en in allerlei branches ondervinden op hun werk. Dat betekent niet dat het boek negatief is. Het maakt vooral duidelijk wat deze mensen nodig hebben om te kunnen floreren in hun job, en geeft concrete tips voor wie zo’n werkboost kan gebruiken. De titel is een beetje misleidend: natuurlijk gaat het deels over mogelijke conflicten met collega’s, leidinggevenden en ondergeschikten, maar dat is zeker niet de essentie. Het gaat vooral over hoe hoogbegaafde mensen zelf zo gelukkig mogelijk kunnen worden in hun werk.

 

Het boek begint met een inleiding tot wat hoogbegaafdheid wel en niet is. Daarin worden typische foute associaties weerlegd, zoals ‘altijd op de top van je kunnen presteren’ en ‘altijd torenhoge schoolresultaten behalen’, en wordt een heldere uitleg gegeven over hoe hoogbegaafde mensen veel dingen anders ervaren en verwerken. Daarna gaat het vooral in op het belang van zelfkennis en zelfonderzoek, en hoe dat kan leiden tot een job met zo veel mogelijk voldoening en zo weinig mogelijk conflicten. Daarbij komt hetzelfde stramien steeds terug: helderheid krijgen over wat de situatie nu is en wat je liever zou willen, bewegen richting wat je graag wilt, en bijsturen waar nodig.

 

De verschillende profielen die de auteur aanhaalt, zullen voor velen herkenbaar zijn: de vormer die zich makkelijk aan verschillende taken aanpast en zo te veel verschillende dingen op zijn/haar bordje laadt (en overbevraagd wordt door alle collega’s die hulp nodig hebben), de onderzoeker die graag processen uitpluist en in detail verbetert, de voorspeller die nieuwe plannen concipieert en zich meteen alle mogelijke gevolgen kan inbeelden, en de strijder die direct opmerkt wat er zoal beter kan aan de werkplek en luid pleit voor verandering. Het boek maakt duidelijk wat de valkuilen maar ook wat de unieke gaven van deze mensen zijn op de werkplek en reikt concrete handvatten aan voor wie iets wil veranderen binnen zijn/haar huidige job, op zoek wil naar iets radicaal anders of een nieuwe carrière wil starten als ondernemer.

 

Bekina richt zich natuurlijk in de eerste plaats op kinderen en jongeren, maar ook voor hen kan het interessant zijn om te zien hoe het werkleven niet altijd zo sterk verschilt van het schoolleven en welke gaven en valkuilen ook daar relevant zullen blijven. Dit boek is vlot geschreven en zeker ook leesbaar voor studenten. De verschillende profielen komen ongetwijfeld ook al tot uiting op school, in de jeugdbeweging of tijdens andere hobby’s en kunnen jonge mensen al heel wat inzicht geven. Wie weet is dit boek trouwens ook interessant voor ouders van hoogbegaafde kinderen die zelf nooit een diagnose hebben gekregen, maar die wel wat van hun genen hebben doorgegeven aan hun kleine Bekinaleden…