Titel

Wat wil jij later worden?

nijntje meeleesboek

Auteur

Dick Bruna

Uitgever

Mercis Publishing B.V.

Richtprijs

7,95 euro

Inhoud

In dit groot kartonboek van Dick Bruna worden alerte peuters uitgedaagd om aan de hand van kleine pictogrammen ‘mee te lezen’ in een boek rond 18 verschillende beroepen.

 

Bespreking

Op 21 juni 2020 werd de 65ste verjaardag van nijntje gevierd. Ideaal dus om dit boek in de belangstelling te plaatsen.

Via eenvoudige en herkenbare tekeningen weet de auteur peuters te boeien.

De eenvoudige zinsconstructie nodigt peuters uit om bij herhaaldelijk voorlezen mee te lezen en te vertellen over wat ze ontdekken. Ze worden uitgenodigd om te vertellen over de verschillende beroepen, hun attributen en bijbehorende kledij.  Een uitbreiding van de woordenschat wordt hierbij visueeel en herkenbaar in de typische Dick Bruna-stijl ondersteund.

Door zijn eenvoudige vormgeving kan het boek op verschillende manieren worden aangeboden:

 Peuters kunnen zelfstandig verschillende aspecten rond beroepen ontdekken.

  • Peuters kunnen met een vriendje, een ouder of grootouder over de verschillende beroepen communiceren. Open vragen zijn een dankbare meerwaarde. Herken je bijvoorbeeld iemand die hetzelfde beroep heeft? Wat doen je ouders voor werk? Zijn ze bakkers? Schilders? Voetballers? Muzikanten? Detectives? Hebben wij een schilder nodig of doen de ouders zelf de schilderwerken in huis?
  • Binnen een herkenbaar thema kan er worden gefilosofeerd over het woord ‘dromen’. Wat zou jij later willen worden? Waarom lijkt jou dat een leuk beroep? Wat wil je later juist niet zo graag worden? Kun je vertellen waarom?
  • Peuters kunnen worden gestimuleerd om hun geheugen actief aan te spreken: elke pagina bestaat uit een eenvoudige prent met daaronder vier korte zinnen, deze keer niet in rijm. Door herhaaldelijk voorlezen en eenvoudige pictogrammen kunnen peuters met een ontwikkelingsvoorsprong de zinnen na een tijdje onthouden en op die manier zelfstandig het boek ‘lezen’. Een goed idee om zichzelf actief, zelfstandig en rustig te vermaken.

Besluit

De schrijver wist ons als werkgroep te inspireren om voor heel jonge peuters een meeleesverhaal te creëren. Door zijn eenvoudige en herkenbare vormgeving biedt dit boek een sterke meerwaarde voor peuters met een ontwikkelingsvoorsprong bij onder andere het ontdekken van verschillende beroepen en hun componenten, stimuleert het aandacht en concentratie, zorgt het voor uitbreiding van de woordenschat, zet het aan tot het leggen van verbanden, nodigt het uit tot communicatie over en met anderen, draagt het bij tot het ontwikkelen van het geheugen…

Kijk en lees jij ook mee met jouw peuter?                

 

Werkgroep Didactiek Bekina

 

PS.: Voor alle nijntjesfans: Op 21 juni 2020 werd de 65ste verjaadag van nijntje gevierd.  https://www.nijntje.nl/nijntje-65-jaar. Op deze pagina word je meegenomen langs verschillende hoogtepunen uit die 65 jaar nijntje en wordt er meer achtergrondinformatie gegeven.

Normal 0 21 false false false NL-BE X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standaardtabel; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; line-height:13.5pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-ansi-language:NL-BE; mso-fareast-language:EN-US;}