Titel

Op schattenjacht!

Uitgeverij

Giraf Books

ISBN

978949261634

Kostprijs

12,99 euro

Inhoud

Dit zoekspel bevat 50 woordkaartjes met namen van voorwerpen erop (rood aan de ene kant, geel aan de andere), een draaischijf met eigenschappen, een zandloper van 2 minuten en eenvoudige spelregels. Zelf neem je nog pen en papier om de score te noteren.

 

Bespreking

Het spel is zodanig opgebouwd dat jong en oud kunnen meespelen, zolang er maar één speler is die de opdrachten kan lezen. Verder is het zeker geschikt vanaf 3 jaar. Men moet enkel een ruime woordenschat bezitten en begrijpen wat de woorden op de draaischijf betekenen. Vandaar dat het handig is om even met jonge kinderen stil te staan bij deze woorden, zodat de opdracht voor hen duidelijk is.

 

Het spelverloop is eenvoudig:

Je bepaalt vooraf of je met de gele of de rode woordkaarten speelt.

Wie aan de beurt is, draait een kaart met daarop een voorwerp om en draait aan de draaischijf, waardoor er een eigenschap verschijnt. Daarna gaat hij of zij gedurende maximum twee minuten op zoek naar een overeenstemmend voorwerp.

Er worden punten gescoord als volgt:

               1 punt wanneer je een voorwerp vindt dat beantwoordt aan het voorwerp op de kaart;  

               1 punt wanneer je een voorwerp vindt dat beantwoordt aan de eigenschap van de draaischijf;

               3 punten wanneer je een voorwerp vindt dat tegelijk beantwoordt aan het voorwerp en de eigenschap van de draaischijf.

Wie het eerst 15 punten heeft, is de winnaar!

 

Dit spel nodigt naar ons gevoel kinderen uit om alert te reageren, gericht te kijken, ruimtelijk inzicht te gebruiken, hun geheugen te ontwikkelen, onderlinge sociale contacten te leggen…

Naast verschillende materialen, die we allemaal in huis hebben, kun je ook gebruik maken van je creatieve brein. Wat ga je doen wanneer je bijvoorbeeld geen zacht boek in huis hebt? Ga je dan voor een boek of voor een zacht voorwerp? Wat ligt het dichtst bij jou? Kun je iets vinden binnen de aangegeven tijd? Hoe ga je om met het feit dat je niet exact het gewenste voorwerp in de buurt vindt? Hoe ga je om met frustratie? Ook dit zijn factoren waarbij je als begeleider stil kan staan opdat het een leuk spelmoment wordt.

Uit ervaring weten we dat kinderen met een voorsprong of hoogbegaafde kinderen dol zijn op het verzinnen van eigen spelregels. Wanneer dit spel verschillende keren gespeeld wordt, kan de mogelijkheid geopperd worden om met eigen spelregels te spelen – natuurlijk enkel wanneer alle spelers hiermee akkoord gaan!

 

Besluit

We denken dat dit spel een meerwaarde kan zijn voor taalvaardige, beweeglijke kinderen die op een sociale manier met elkaar leren omgaan.

 

Werkgroep didactiek Bekina