De Wetenschapsbattle

 

Gezocht: Vlaamse lagere scholen die samen met hun leerlingen vijf wetenschappers uitdagen voor een battle

Kinderen warm maken voor wetenschap en wetenschappers hun onderzoek duidelijk leren communiceren. Daar staat de Wetenschapsbattle voor. Per Vlaamse provincie presenteren in mei 2017 vijf wetenschappers hun onderzoek op een lagere school. De kinderen organiseren de battle en stemmen voor de beste presentatie. Nog tot 31 oktober kunnen scholen zich kandidaat stellen.

 

De Wetenschapsbattle is een wedstrijd waarbij telkens vijf wetenschappers het tegen elkaar opnemen en hun onderzoek presenteren op een lagere school, voor een volle zaal kinderen. De leerlingen organiseren het event: ze selecteren vooraf de wetenschappers, vormen een jury en staan de pers te woord. 

Van 8 tot 10 mei 2017 vindt de derde editie van de Wetenschapsbattle plaats in de vijf Vlaamse provincies en Brussel. Op 12 mei 2017 nemen de winnende wetenschappers het tegen elkaar op tijdens de Grote Finale in Mechelen. In totaal zullen 1000 kinderen, zes lagere scholen en 25 wetenschappers deelnemen.

Organisator Hans Van de Water (The Floor is Yours): ‘De kinderen staan zelf aan het roer. We stimuleren hiermee hun competenties en zorgen voor een echte wetenschapsbeleving. Heel wat meisjes en jongens willen na de Wetenschapsbattle later wetenschapper worden.’

Voor wetenschapper Martijn Peters (UHasselt), winnaar van de vorige Wetenschapsbattle, was het alvast een geweldige ervaring: ‘Je verkrijgt nog meer inzicht in je eigen onderzoek en de kinderen geven zoveel energie terug. Je herinnert je plots weer waarom je ooit met wetenschap bent begonnen.’ De deelnemende wetenschappers krijgen vooraf een presentatietraining.

 

Vlaamse lagere scholen kunnen zich nog tot 31 oktober 2016 kandidaat stellen op www.wetenschapsbattle.be. Inschrijving is gratis. 

​Ken je een school die misschien geïnteresseerd is? Laat het weten aan [email protected] zodat we hen een uitnodiging kunnen sturen.

Wetenschappers kunnen zich inschrijven tot 28 februari 2017.

 

_______________

 

De Wetenschapsbattle is een initiatief van The Floor is Yours, in samenwerking met Mundo en Janssen. 

The Floor is Yours helpt onderzoekers helder presenteren. Mundo is de methode wereldoriëntatie voor de lagere school van uitgeverij Die Keure. Janssen maakt geneesmiddelen voor enkele van de meest onvervulde medische noden van deze tijd. 

Contact: Hans Van de Water, [email protected], tel. 0486 54 63 33