De slimme onderpresteerder

door Tania Gevaert

20:00 - 22:30

Onderpresteren is een hardnekkig fenomeen dat menig ouder en leerkracht kopzorgen baart. We spreken van onderpresteren als leerlingen een groot verschil vertonen tussen de verwachte prestatie (eerder gemeten met gestandaardiseerde tests of aangetoonde cognitieve vaardigheden) en de geleverde prestatie gemeten via schoolse punten en leerkracht evaluaties (Gevaert & Desmet, 2016).
Onderpresteren beperkt zich echter niet tot het academische/schoolse functioneren, talenten van kinderen en jongeren kunnen beter breed gezien en gestimuleerd worden (Desmet in Knack, 2019).
 
In deze lezing gaat Tania Gevaert dieper in op de oorzaken én reikt zij je een aantal belangrijke handvatten aan om het onderpresteren constructief aan te pakken. Onderpresteerders komen niet uit zichzelf weg uit dit probleem, ze hebben daarbij hulp nodig van hun omgeving. Er wordt de onderpresteerder vaak gezegd dat de resultaten beter kunnen/moeten, maar daarbij wordt niet meteen een handleiding meegeleverd. Daar gaan we in deze lezing mee aan de slag.
 
“Ze zeggen me steeds maar dat ik een onderpresteerder ben, dat weet ik ook, maar de realiteit blijft aantonen dat ik het niet gekeerd krijg.”
“Vertel me gewoon eens wat ik precies anders kan doen! En neen: meer studeren doet het niet!”
“Ik maak me zo ongerust, ik zie mijn kind ongelukkig zijn en wil helpen.”
“Op school zeggen ze dat ik mijn 13-jarige alleen moet laten studeren, maar dan zie ik zijn punten kelderen…”
 
 
Tania Gevaert is ECHA Specialist in Gifted Education (Radboud Universiteit, NL) en Talentbegeleider Novilo. Ze werkt als psychotherapeut en coördineert een multidisciplinair team dat gespecialiseerd is in hoogbegaafdheid, dubbel bijzonder, hoogsensitief en onderpresteren. Haar praktijk – Samen Slimmer Groeien – is actief in Oostende en Hasselt, daarnaast zijn meerdere kernteams verbonden aan SSG via supervisie en netwerk. Tania is spreker op internationale congressen (ECHA, Novilo) en werkt nauw samen met Novilo. Ze is erkend supervisor bij AIHP en biedt loopbaanbegeleiding (AIHP) aan onderpresterende hoogbegaafde volwassenen. In het Steunpunt Onderpresteren is haar rol het uitvoeren van lezingen en consultatietrajecten op scholen i.f.v. laagdrempelige hulpverlening bij onderpresteren.


Inschrijvingen:
Gratis voor leden (betalend en niet-betalend)
10.00 € voor niet-leden


Algemene info

Georganiseerd door
Oost-Vlaanderen
Voor leden van
Antwerpen
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant, Brussel & Limburg
West-Vlaanderen
Wanneer
maandag 7 oktober 2019 van 20:00 - 22:30
Soort activiteit
Voor ouders
Locatie