Geannuleerd - Verrijkingsmaterialen voor secundair onderwijs
Korte info
door Leticia Vandemeersche
Vanwege een gebrek aan inschrijvingen, zien wij ons genoodzaakt om deze voordracht uit te stellen.
Het belang van verrijkende lessen voor een hoogbegaafde tiener: wat de school kan betekenen
Een hoogbegaafde jongere in huis of in de klas: het kan soms best pittig zijn, zeker als het gaat over leerstof en de relevantie ervan.
De opbouw en de inhoud van leerstof hebben een enorme impact op de motivatie van een hoogbegaafde tiener. Die heeft in zeer korte tijd begrepen waar hij of zij wel (of niet) aan toe is en bepaalt vanaf dan de piste die voor de rest van het schooljaar zal bewandeld worden.
Waaraan moeten verrijkende lessen dan voldoen zodat die motivatie geprikkeld blijft? Wat kunnen ouders en leerkrachten doen om de jongere hierin te ondersteunen? Wordt het leerstof op maat? Niet per se, maar we kijken heel graag naar wat wel het verschil maakt.
In deze uiteenzetting behandelen we:
- de kenmerken van verrijkende lessen met enkele voorbeelden
- de impact van verrijkende lesmethodes
- het belang van autonomie bij de jongere
- hoe en waarom de hoogbegaafde tiener vakken en leerkrachten selecteert (en dus ook in verhouding studeert)
- de valkuil van faalangst door onaangepast leerstofmateriaal
Om het groeipotentieel van de hoogbegaafde jongere goed aanspreken, is het voor iedere betrokken partij van belang te weten wat de mogelijkheden op school of in de klas zijn en welke rol ouders kunnen spelen.
Info over de spreekster
Leticia Vandemeersche richtte na 20 jaar als leerkracht Klassieke Talen in 2018 haar praktijk Oida op, waar ze vandaag zowel individueel als in groep sterk begaafde kinderen en jongeren begeleidt in studiemethode, mindset, faalangst, zelfwaardering en emotieregulatie. Daarnaast is ze Verantwoordelijke Onderwijs bij Hoogbloeier Gifted Academy en auteur van het boek Sterke leerlingen in de klas. Basistools voor verrijkend lesgeven (2020: Gompel&Svacina, 145 blz.).