Over hoogbegaafdheid
Je hoort weleens dat échte hoogbegaafdheid zelden voorkomt, of dat intelligente mensen het makkelijk hebben in onze maatschappij en geen speciale hulp nodig hebben. Dat zijn hardnekkige mythes. Heel wat kinderen, jongeren en volwassenen vertonen kenmerken van hoogbegaafdheid, bijvoorbeeld:
- snel nieuwe kennis verwerven (en soms verbaasd zijn dat dat bij anderen niet zo snel gaat)
- geïnteresseerd zijn in, en nieuwsgierig zijn naar, van alles en nog wat
- scherp observeren en situaties lezen
- systemen en patronen achter dagelijkse fenomenen willen doorgronden
- creatief zijn en graag dingen uitvinden
- een sterke eigen wil hebben, wat hen soms bazig of dominant doet overkomen
- grote focus aan de dag leggen en daarbij niet graag gestoord worden
- sterk en soms bijzonder gevoel voor humor
Dat zijn allemaal kenmerken die op zichzelf niet problematisch zijn, maar in interactie met de omgeving – op school, op de werkvloer, maar ook in het gezin en in vriendschappen – tot minder ideale gedragspatronen kunnen leiden. Veel hoogbegaafden krijgen weleens te horen dat ze ‘te’ zijn of doen: te gevoelig reageren, te veel moeilijke vragen stellen, te idealistisch zijn, te druk doen. Sommigen onder hen krijgen ook af te rekenen met sociale spanningen, perfectionisme en/of faalangst, wat uiteindelijk kan leiden tot onderpresteren of tot vastlopen bij de overgang naar hogere studies.
Bij Bekina willen we heel graag handvatten bieden aan hoogbegaafde jongeren zodat het op school, in de jeugdbeweging en in het gezin zo vlot mogelijk loopt, zonder dat ze zich anders moeten voordoen dan ze zijn. Ook ouders staan we graag bij met raad en daad, zowel wetenschappelijk onderbouwd als gebaseerd op eigen ervaringen.
Meer gedetailleerde uitleg over de voordelen en valkuilen van hoogbegaafdheid vind je in dit nieuwsbericht, dat dateert uit 2016 maar in onze ogen nog steeds erg relevant is: