Keuzes maken rond studies en loopbaan door hoogbegaafde tieners
Korte info
door Karine Janssens
Hoe help je hoogbegaafde jongeren hun eigen handleiding vinden?
Voor alle jongeren is de puberteit en jongvolwassenheid een hele worsteling. Voor hoogbegaafde jongeren - én hun ouders - komt daar vaak nog een extra schep intensiteit en complexiteit bij.
In hun zoektocht naar zichzelf - wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik - krijgen hoogbegaafde jongeren het moeilijker om hun toekomst richting te geven, omdat de standaardbegeleiding rond studiekeuze voor hen niet altijd goed werkt. De meeste mensen kiezen een studie of job op basis van wat ze goed kunnen: wat ik kan is dus wat ik wil. Voor hoogbegaafden is het vaak net omgekeerd: wat ik (té) goed kan en dus gemakkelijk vind, vind ik vaak niet zo boeiend (meer). Wat ik kan is dus niet automatisch wat ik wil. Maar wat wil ik dan wél doen? Ik kan zoveel dingen, wat moet ik dan kiezen? Welke studie vind ik zo interessant dat het me kan motiveren om er hard voor te werken?
We gebruiken het Delphi-model van hoogbegaafdheid als kader, zodat je als ouder je kind kan ondersteunen bij de zoektocht naar een passende studiekeuze. We geven ook wat achtergrond over motivatie, dé sleutel om de talenten van je kind te laten openbloeien.
Karine Janssens richtte Het Kiesbureau op om hoogbegaafden te helpen kiezen voor wat ze echt willen. Individueel of in groepstrajecten helpt ze mensen hun eigen handleiding te vinden voor het maken van keuzes waar ze enthousiast van worden. Ze is partner van Hoogbloeier en coördineert er de verdiepings- en expertopleiding tot ‘Specialist hoogbegaafdheid’.