Bespreking Azul als gezelschapsspel voor hoogbegaafde kinderen

Azul
Spelontwerp

Michael Kiesling

Website

nextmove-games.com

Illustrator

Chris Quilliams

Ontwikkeld door

Plan B Games Inc.

Uitgevers

Sophie Gravel, Viktor Kobilke

Aantal spelers

2 - 4 spelers

Speelduur

Ongeveer 40 minuten

Leeftijd

8+

Richtprijs

36,99 euro en meer

Inhoud: 

  • 100 harstegels 
  • 4 speelborden 
  • 9 fabrieksschijven 
  • 4 scorestenen 
  • 1 startspelerfiche 
  • 1 linnen zakje spelregels 

 

Bespreking: 

Doel van het spel: 

wie de meeste punten scoort is de winnaar. Het spel eindigt na de ronde waarin tenminste één speler een horizontale lijn van 5 opeenvolgende tegels op zijn muur maakt. 

Spelverloop: 

Het spel verloopt in verschillende fases: 

A: Fabrieksaanbod: 

De speler kiest of hij alle tegels van eenzelfde kleur van één van de fabrieksschijven neemt of dat hij alle tegels van dezelfde kleur van het midden van de tafel neemt. Als hij de eerste speler is die van het midden van de tafel tegels neemt, neemt hij ook de startsteen. Deze geeft hem het voordeel dat hij tijdens de volgende ronde eerst mag beginnen, maar geeft hem tegelijkertijd het nadeel dat hij een strafpunt heeft. Hij legt deze tegel onderaan op de vloerlijn. De tegels die de spelers nemen, worden op de patronenlijn gelegd van rechts naar links. De spelers proberen om een even aantal stenen te verzamelen op de verschillende patroonlijnen waarbij ze slechts één kleur per lijn mogen verzamelen. Neem je te veel tegels, dan worden deze op de vloerlijn gelegd waardoor ze opnieuw voor minpunten zorgen. De fase eindigt wanneer alle tegels van de tafel en de fabrieksschijven opgebruikt zijn. 

B. Muurbekleding: 

In deze fase verplaatst elke speler zijn verzamelde tegels van de verschillende patroonlijnen naar de muur. Hij mag hierbij slechts één tegel van een volledige rij van dezelfde kleur in dezelfde rij op de muur leggen. Op elke horizontale en verticale lijn op de muur kunnen enkel verschillende tegels gelegd worden zoals aangegeven op het spelbord. De overige tegels worden op de vloerlijn gelegd en zorgen ook hier weer voor minpunten. In de volgende ronde blijven de tegels van onvolledige rijen liggen. De spelers kunnen op die manier tegels verzamelen om hun rij te vervolledigen. 

Bij het leggen van de tegels worden punten als volgt gescoord: 

1 punt voor elke losse tegel die je kan leggen. 

Leg je de tegel aan een andere tegel, dan kan je meerdere punten scoren: tel de totale groep tegels per rij waar hij aansluit alsook het totale aantal tegels dat hij verticaal raakt. Dit wordt duidelijk weergegeven in de spelregels. 

Nu heb je het totaal aantal positieve punten. Hiervan wordt het aantal minpunten van het aantal tegels op de vloerlijn afgetrokken. Elke speler plaatst nu op zijn eigen spelbord zijn verworven score. 

C. Voorbereiding van de volgende ronde: 

De tegels van de vloerlijn worden in het deksel van de doos of aan de kant gelegd. Deze komen pas opnieuw in het spel nadat alle tegels uit de zak opgebruikt zijn. 

De speler die de startspelerfiche genomen heeft, legt nu op elk fabrieksschijf 4 tegels. Er kunnen opnieuw tegels verzameld worden zoals in de ronde “fabrieksaanbod”. Er worden verschillende rondes gespeeld tot 1 speler een volledige horizontale lijn op zijn muur verzameld heeft. Er kunnen extra punten verzameld worden zoals aangegeven in de spelregels. 

 

Criteria: 

Dit spel bevat een aantal inhoudelijke criteria die zeker voldoen bij het spelen van een spel met hoogbegaafden. 

  • Het spel nodigt in min of meerdere mate uit tot initiatief: bij de eerste spelervaring kan iemand de taak op zich nemen om de spelregels door te nemen en uit te leggen aan de anderen. 
  • Het spel daagt uit tot het bedenken van strategieën en oplossingen. 
  • Het spel heeft een zekere moeilijkheidsgraad: het bevat verschillende elementen en factoren waarmee men rekening moet houden om te kunnen winnen. Het is complex en toch heeft het een beperkte spelduur, wat maakt dat het leuk blijft om te spelen. De 2 spelvarianten zorgen voor differentiatie: je speelt met de voorgestelde muur of met de achterkant waarbij je een volledig blanco kaart hebt en je zelf alles kan bepalen. 
  • Het spel kan onverwachte wendingen nemen waardoor het de aandacht prikkelt en de spelers aanzet tot het bedenken van nieuwe strategieën. Het nemen van tegels heeft een impact op je eigen spel maar ook dat van je medespelers en omgekeerd. Dit maakt dat je elkaar kan dwarsbomen of kan samenspelen om het een andere speler moeilijker te maken zodat hij net niet kan winnen. Op die manier kan het spel plots een andere wending krijgen. 
  • Het spel kan de eerste keer heel eenvoudig verlopen. Ervaren spelers zullen snel een diepere, moeilijkere wending aan het spel geven. Dit zorgt ervoor dat het spel afhankelijk van de spelers intenser of gewoner ervaren kan worden, niet voorspelbaar of eentonig is. 
  • Het spel bezit verschillende sociale aspecten: het lokt interactie uit, stimuleert sociale contacten en geeft gelegenheden om de andere te slim af te zijn. 

Dit spel bevat een aantal externe criteria die een meerwaarde zijn voor het spelen van een spel met hoogbegaafden. 

  • Het spel is gemaakt uit duurzaam en veilig materiaal, is handig in gebruik, gemakkelijk op te bergen. Het oogt heel mooi, er is nagedacht over de uitvoering naar kleur, eenvoud en toch gedetailleerd. De zin om te spelen wordt hierdoor aangewakkerd. 
  • Het spel is aangepast aan de ontwikkelingsleeftijd van de kinderen. 
  • Eens je het spel kent, kunnen we vermelden dat de spelregels duidelijk, eenduidig geformuleerd zijn en geen discussie uitlokken. Wie veel ervaring heeft met het spelen van dergelijke spellen, heeft geen moeite met het ontleden van de spelregels. De verschillende spelregels worden visueel duidelijk weergegeven. Lukt het je toch niet om alles van de eerste keer te begrijpen, dan kan je op YouTube eenvoudige filmpjes raadplegen. Omdat de spelregels eenvoudig zijn, kan het makkelijk uitgelegd worden aan nieuwe spelers. 

Besluit: 

Mits enige kennis en ervaring bij het spelen van deze spellen, is dit een spel waarbij we kinderen kunnen inspireren tot het spelen van het spel. Het spel oogt mooi, is aanlokkelijk, wordt gespeeld binnen een aanvaardbare tijdsspanne. Voor wie geïnspireerd is en zich wil verdiepen in deze spelvorm creëerde de auteur ook volgende spellen. Enkel kleine aanpassingen binnen de spelregels zorgen voor een andere wending in de spellen.

Azul

Filosofie voor kinderen

Lees meer

Counting by 7s - boekrecensie door Karolien Van De Maele

Lees meer