Heksensoep - een kleurenspel voor kleuters
Heksensoep
Spelmateriaal: Heksensoep, een leerrijk en speels kleurenspel voor thuis en op school
Auteur: Isabel Beerden
Tekenaar: Kathleen Amant
Uitgeverij: HipHip Speels leren, Baeckens Books NV, Mechelen (www.baeckensbooks.com)
Leeftijdscategorie: 3 tot 5 jaar; geschikt voor onze kleuters zodra ze in contact komen met kleurenkennis
Richtprijs: 16,95 euro
ISBN: 9789059242463
Materiaal:
Dit kleurenspel lijkt in een doos te zitten, maar als je die opendoet, lijkt de doos meer op een boek met drie kasten. De verschillende materialen zitten in een handige uitschuifbare doos en hebben ook elk hun eigen functie. De kaarten zijn stevig, en via symbolen wordt aangegeven in welke doos de verschillende kaarten thuishoren.
De spelregels vind je in boekvorm aan de linkerkant. Het is handig om deze als begeleider eerst eens door te nemen, tenzij je vooraf samen met je kind het spel spelenderwijs verkent. De handleiding is in ieder geval praktisch en bevat op de eerste bladzijde handige tips voor de begeleider.
Spelverloop:
Er zijn zeven verschillende spelmogelijkheden, met spellen die gaan van memory tot reactie en nadenken. Doordat er een spelvariant is voor de piepkleine, de iets oudere en de oudste heksen is het mogelijk om dit spel te laten meegroeien met de ontwikkeling van elk kind.
De leeftijdscategorie is slechts een suggestie: kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong kunnen dit spel al op veel jongere leeftijd spelen, vanaf het moment dat ze de kleuren en het begrip “heks” kennen. Of misschien herkent jouw ukkepuk deze figuur als iemand helemaal anders, geen probleem.
Bespreking:
Het spel opent als een boek, wat de nieuwsgierigheid van zowel de volwassene als de kinderen kan prikkelen. Hierbij willen we zeker ook vermelden dat we bij de eerste kennismaking met dit spel sterk gebruik kunnen maken van de nieuwsgierigheid die vaak komt kijken bij het thema heksen en de materialen die erbij horen.
In plaats van onmiddellijk de verschillende spellen te spelen, kun je bij kleuters met een voorsprong een meerwaarde aan dit spel geven door ze zelf te laten zoeken wat je allemaal kunt doen met de verschillende kaarten. Misschien kunnen ze wel zelf verschillende spelvormen ontdekken? Kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong zijn specialist in het bijsturen en manipuleren van spelregels, dus hoe zouden ze reageren als ze zelf met de gegeven kaarten een spel kunnen ontwikkelen? Dit kan zowel voor de zeer jonge als de oudste kleuters een leuke uitdaging zijn.
Wanneer je de kinderen eerst zelf laat ontdekken en experimenteren, kun je daarna hun visie verrijken door samen in het boek op zoek te gaan naar wat er nu precies vanuit de uitgeverij of de auteur voorgesteld wordt. Op deze manier ontdekken kinderen al snel dat er verschillende spelmogelijkheden zijn en dat verschillende mensen elk hun eigen idee kunnen hebben rond het spelen van een spel.
Naar ons gevoel is dit een belangrijke meerwaarde gezien de grote vindingrijkheid van kinderen, maar ook binnen de hedendaagse maatschappij: sta ook eens open voor een andere mening of idee dan wat je in eerste instantie zelf dacht.
Naast de basiskleuren (rood, geel, blauw, groen) wordt er overigens ook aandacht besteed aan de mengkleuren en aan lichte en donkere tinten.
Indien oudere kleuters de spelregels kennen, kunnen ze dit spel ook zelfstandig spelen met broer, zus of vriendjes. Dit is een meerwaarde voor henzelf zowel thuis als op school. Het geeft de opvoeder of ouder de mogelijkheid om met andere kinderen of andere taken bezig te zijn.
Hoe reageerde ons testpubliek?
Een greep uit de reacties van onze jonge testers:
“Een leuk spel. Ik vond het jammer wanneer iemand een kaartje van mij afnam, maar vond het zelf grappig om een kaartje te stelen bij mijn zus.”
“Leuke kaarten en ik vond de verschillende spellen leuk.”
“Ik wil het graag nog eens spelen.”
“Als je alles tegelijk opendoet, heb je veel opruimwerk en daar hou ik niet zo van.”
Besluit:
Op een speelse wijze treden onze jongste kleuters binnen in een fantasiewereld van spinnen, heksenhoeden en kleurige heksensoep. Dat maakt van ‘Heksensoep’ een boeiend en uitdagend spel voor onze jongste kleuters met een cognitieve ontwikkelingsvoorsprong.
Zoals de auteurs aangeven in de inleiding leren kinderen via dit spel niet enkel de kleuren herkennen, onthouden en benoemen, maar komen ze ook spelenderwijs in contact met snelheid, sociale vaardigheden en taal.